Златотърсачи на плажа

Те са любопитни изследователи, вечни нещотърсачи, заразени от златната треска. Те са нова порода ловци, изкушени от преследването на неподозирана плячка. Запознайте се със златотърсачите на плажа, които изгарят от жажда за находки, подправени с морски дъх.

В редиците им крачат професионални изследвачи и любители иманяри, но всички те знаят, че пясъците крият безброй тайни в минералната си пазва. Несметни легенди за скъпоценности, за които морето само гальовно нашепва.  Уникални предмети, родени от пяната на разразилата се буря. Ловците на съкровища по плажовете са винаги готови за нови придобивки. Но не от порядъка на златен загар или мидени черупки. В повечето случаи съкровищата са под формата на добре загладени камъчета без особена стойност (кварци, опали, цитрини) или изваяни от водата цветни парчета стъкло. Но истинските късметлии са се натъквали на грандиозни открития.

И стъкло, и диаманти

Повечето хора, които отиват на плаж, носят със себе си слънцезащитен крем, хавлиени кърпи и прилично голям чадър. За истинските изследователи на минералните потайности най-същественият и безапелационен летен аксесоар е металотърсачът. Други любители на лова залагат на сито да отсеят ценностите на плажа, а трети разчитат на набитото си око да открият уникални находки.

В лова се включват цели фамилии, за които търсенето на истински скъпоценни камъни се е превърнало в доходен бизнес. Но повечето ловци се радват на всяка нова придобивка в чудните си колекции от дребни монети, евтини пръстени и бижута, изровени от пясъци и дюни. Мнозина сериозни търсачи с гордост разказват за документи, портфейли, ключове, часовници, мобилни телефони и накити. И не пропускат да отбележат, че в почечето случаи ги предават на полицията или в бюрото за изгубени вещи, защото в противен случай ловците могат да си имат проблем със закона. Или със съвестта. Затова са създадени и редица групи в социалните мрежи, където хората могат да потърсят изгубените си ценности.

Отпадъци и изкуство

По-романтично настроените споделят, че всяка находка, отличаваща се със своя идеална красота и уникалност, крие хиляди вълнуващи мигове. Всяко парче обединява години, а понякога десетилетия труд, търпение, копнежи, стихии и усилия. Ценителите на изящните природни форми вярват, че хората хвърлят отпадъци в Световния океан, а той ни връща красиво изкуство. Голяма част от търсачите смятат, че истинският смисъл е в това да откриеш нещо, на което може да се даде втори шанс. Даден предмет, който преди е бил приет за безполезен боклук, вече получава нова стойност. И така дребните монети се превръщат в гривни, а натрошените стъкла в изящни пластики, измечтани на дъното на океана.

Ненадейни открития

И докато едни се радват на седефени миди, други се надяват на пръстен с брилянт, а трети направо се натъкват на бомбастични находки. Пиротехнически устройства за маркиране на океанската повърхност или бойни снаряди фигурират в списъка с неподозирани открития на плажните златотърсачи. В аресенала им се намират още парчета застинала лава, плувала хиляди километри, различни по размери и вид вкаменелости и пачки с наистина мръсни пари.

Златните правила на вещите в занаята

Мнозина сериозни ловци търсят находките си призори, преди да дойдат любителите златотърсачи. Немалко предпочитат да тръгнат по дирите на неизследваното привечер, за да избегнат любопитните зяпачи или ехидните подмятания, че търсят печалба на гърба на чуждото нещастие. Всички изкушени обаче се придържат към няколко златни правила, които им гарантират интересни находки. Златотърсачите отиват на лов след отлив и след бури. Разчитат на бързите си рефлекси, защото вълните отмиват за миг непотърсените съкровища. Обикновено обхождат често посещавани плажове, богато обсипани с миди и други черупчести останки, докато слънцето грее откъм гърба им. И никога не забравят да извадят откритията от джобовете си, преди да пуснат пералнята вкъщи.