Бананова (ре)публика

Да се пътуваш по брега на Рейн и да не се отбиеш в Кьолн е като да идеш в Рим и да не видиш папата. Но не за бягство към Ботуша, а за най-големия германски град в Северна Рейн-Вестфалия ни е думата. Казват, че в Бон се спи, в Дюселдорф се пазарува, а в Кьолн се живее и  тази крилата фраза съдържа в същината си много истина. Но да се твърди, че един от най-старите градове в бундесрепубликата е просто една обикновена „спалня” с отегчителен ритъм е меко казано пресилено. Не защото Кьолн е градът, гордеещ се с най-много кръчми на глава от населението в Германия, а поради това, че той е дом на всевъзможни панаири и фестивали и е забележителна медийна и културна столица.

Едно от безспорните му художествени достойнства, получило международно признание е…не, не великолепната готическа катедрала „Свети Петър и Света Мария”…А …десетилетна вандалска проява на „рисувача на банани”, която го извежда на световна величина. Точно така, става въпрос за упоритите творчески опити и тяхното натрапчиво жълто присъствие в цял свят, станали лайтмотив в живота на Кьолн и на автора Томас Баумгартел, добил известност с псевдонима Bananensprayer.

Жълт етикет

През последните тридесет години Баумгартел оставя своя графити етикет по стени и фасади като своеобразна указателна табела, че отвъд тухлите се помещават шедьоври на изкуството. С такъв ориентир са окичени специално подбрани от провокатора музеи, галерии и дори академии по изящни изкуства. Но първите банани на Баумгартел, изтъкващи на публиката ценени от него художествени институции, са категорично отхвърлени. Рисунките, направени под прикритието на нощта, са заклеймени като вандалски акт.  Властите бързат да ги заличават. Едва ли някой е допускал, че след години бананът ще придобие съвсем нов смисъл за необикновените места на изкуството и значението му ще се окаже вдъхновение за множество самозвани имитатори.

Една икона

Кариерата на завършилия приложни изкуства и психология Баумгартел се гради на банановата иконография. Той изработва творбите си с помощта на шаблони за щамповане. Обикновено работи с два – един за жълтия и друг за черния цвят. Първият бананов графити етикет се появява през 1986 г. Най-вероятно той е плод на заданието на един от най-маститите галеристи в Кьолн, който се заканва, че всеки художник, който престъпи прага му с готово портфолио вече е изгубил неговия интерес. Това кара Баумгартел да изригне със своя символ, внушавайки, че светът на изкуството се е превърнал в бананова република и тотално е скъсал с реалността.

Според Баумгартел бананът е перфектен символ. „Това е най-добрият знак за промяна, когато се замислиш, всичко в живота е като банан. Нищо не е правилно или
логично”, подчертава Баумгартел.

Плодовият творчески устрем набира скорост и популярност и в очите на критиците. Дотолкова, че през 1998 г. художникът е избран да направи 4-тонен банан в сърцето на Кьолн, за да се отбележи подобаващо 750-та годишнина на прочутата катедрала в Кьолн. Подобна монументална арт инсталация се очаква да „узрее” и по повод годишнината от завършването на Бранденбургската врата (1791 г.). Така бананът на Баумгартел придобива различни измерения и превъплъщения от скулптурата и инсталациите до зараждането на ново движение в изкуството под формата бананов поантилизъм.

Публичен протест

С международното признание за бананите авторът им Баумгартел получава не само по-голяма свобода за публична изява, но и достатъчно широка платформа за протест. Като например експлодиращият банан. Докато целият плод е знак за мълчалива подкрепа и оздравително одобрение, детонираният му събрат се използва през годините като средство за протест срещу лошото представяне или безобразната политика. Например през 2000 г. Музеят Лудвиг в Кьолн предизвика гнева на Баумгартел заради банановата си кадрова политика и отнесе един жълт плод с „обратен знак”. А картина с половинчат банан от „Серия деспоти” и турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика почти дипломатически скандал между Германия и южната ни съседка през 2018 г.

И докато Германия е основният и постоянен дом на изрисуваните банани, ако посещавате голям музей или интересно здание в независимо кое кътче на света – отваряйте си широко очите за жълтите графити. Да, в цял свят има маркирани вече 4000 бананови обекта, което означава, че Баумгартел ви намига и вероятно вече е бил там преди вас.