Къде е най-доброто място за наемане на кола в чужбина?

Наемането на кола по време на почивката е оптималният вариант, решаващ транспортния проблем за онези, които не искат да зависят от туристическите групи, предпочитат да се движат самостоятелно и са свикнали да планират ваканционното си свободно време в съответствие със собствените си интереси. Вземането на кола под наем по време на командировка или друг вид работно пътуване също е идеална алтернатива за хората, които не се ръководят от стандартите и спазват строго личния си график.

Компаниите за отдаване на автомобили под наем може лесно да бъдат открити във всеки град по света, който – с категоричната уговорка – е близо до или се намира насред цивилизацията, колкото и условно да е това уточнение. Друг въпрос е доколко цивилизовани са етичните прийоми и работната етика на някои от заетите в бранша. И не е необходимо това непременно да са малки фирми за коли под наем със съмнителна репутация.

Ако оставим шегата настрани – в популярните дестинации наистина броят на рент-а-кар компаниите вероятно надвишава десетки конкуренти, готови да ви предложат своите услуги и въобще всичко, от което се нуждаете. На пазара присъстват неизменно както големите международни компании за автомобили под наем, така и местните агенти за наемане на коли, успешно конкуриращи се с мастодонтите в ценообразуването и познаването на спецификата на местния пазар. Образно казано и двете страни на монетата задоволяват рент-а-кар нуждите на туристите. Зависи от клиента до каква степен има желание да проучва опциите и да следва определени модели на „пазаруване”.

Без значение в коя точка на света се намирате – от клиента се изисква наистина малко (откъм усилия). За да наеме кола под наем туристът трябва да има валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство, понякога международна шофьорска книжка, задължителен опит в шофирането (като цяло минимумът за това условие варира в граници от година до две години, в зависимост от страната) и обезателно – наличието на финанси. За последното – парите не е необходимо да бъдат винаги в брой, повечето сериозни компании предлагат на клиентите си варианти за заплащане.  

Следва една наистина проста процедура по сключване на договор за наем, която не отнема повече от 10 минути и ключовете от колата вече са в джоба ви. И ето ви готови да обикаляте села и паланки, да въртите кръгчета и да се вживеете в образа на откриватели или просто да издирвате ново всепоглъщащо капанче.

Много важно е да предвидите едно нещо, когато планирате да наемете кола в чужда държава. Периодът за наем и сезонната ангажираност на компаниите. Колкото по-отдалече направите резервацията си, толкова по-добре ще се отрази това на джоба ви. В този смисъл резервирането на автомобил под наем в последния момент е крайно непрактично и не е препоръчително, освен ако нямате наистина сериозни причини.

По-добре и от практична, и от рационална гледна точка е и предварително да проучите пътните карти и, ако е необходимо, да си прехвърлите актуалните им версии на смартфон или таблет. Независимо, че повечето автомобили под наем предлагат тази екстра – GPS навигацията също няма да бъде излишна. Все пак не забравяйте, че по-голямата част от европейските компании предлагат коли под наем с вградена навигация или система, с която телефонът може да става навигация. И последно, но не и по важност – не пренебрегвайте напълно автомобилните аксесоари, с които сте свикнали. Да, става въпрос за добрата стара лумбална възглавница за кръста или стойката за мобилен телефон и GPS навигацията, които можете да вземете със себе си от вкъщи на дългия път. Така пътуването ще бъде възможно най-удобно и приятно, при това по мярка на вашите потребности.