Защо и кога да изберем дългосрочен наем на автомобил?

В XXI век инвестициите в обществения транспорт се увеличават, модернизира се (високоскоростната) железопътна мрежа, разраства се и се подобрява велосипедната инфраструктура. При все това автомобилът остава първенец като най-удобният и предпочитан начин за придвижване. И така, когато планирате пътуване или обмисляте споделено пътуване за професионални или персонални цели, особено извън родния град, в някакъв момент неизменно достигате до извода, че има повече смисъл да наемете кола, отколкото да управлявате личното си превозно средство. А колкото по-дълго сте на път, толкова по-вероятно е да имате нужда от дългосрочен наем на кола.

Кое е най-доброто място за наемане на кола за продължителен период от време? Какви са предимствата на дългосрочния наем на автомобили, кои са най-добрите компании, от които да ангажираме автомобил в продължение на седмици или месеци?

На първо време нека изясним какво представлява дългосрочният наем на кола. Основната му отлика от обикновения наем на автомобил се дефинира и варира в зависимост от избраната от Вас компания за рент-а-кар услуги, но обикновено дългосрочните наеми се отнасят за временно ползване, което продължава повече от месец. Ако трябва да стесним дефиницията по-пунктуално – като цяло дългосрочните наеми обхващат повече от 6 месеца. По този начин клиентът може да получи чувствителна отстъпка, защото се касае за наем с времетраене от няколко месеца наведнъж, а не просто няколко седмици.

Когато избирате автомобил под наем за дългосрочно ползване, има неща, които е добре да вземете предвид. За начало искате да получите услуга на страхотна цена, тъй като дори привидно ниските дневни разходи за автомобила наистина могат да оскъпят сериозно цената в дългосрочен план.

Също така не е маловажно да се спрете на компания, която ще ви позволи гъвкавост. Например често дългосрочните наеми се ползват за пътувания в една посока. Например, ако сте шофирали от град А до град В, но след това искате да използвате друг вид транспорт за връщане, трябва да сте сигурни, че избраната рент-а-кар компания ще ви позволи да се придържате към удобния за вас план и няма да Ви начислява изненадващи такси, които не са били уговорени предварително.

Не на последно място, ако сте решили да използвате дългосрочния наем не за лични, а за комерсиални цели – трябва да се уверите, че автомобилът отговаря на стандартите и изискванията на фирмата, за която възнамерявате да работите. За щастие има компании, които са се специализирали в предоставянето на тази услуга. Някои от тях предпочитат дългосрочни наеми за „лична употреба”, докато други се фокусират изключително върху дългосрочни наеми за търговска цели (като например автомобили за различни автоуслуги или доставки). Независимо от случая, преценете добре кой точно партньор пасва на вашите дългосрочни нужди за наем.

А защо точно дългосрочен наем на автомобил? Ето няколко аргументирани и убедителни причини, за да предпочетете този вид кола под наем.

·         Не ви се иска да пилеете пари под формата на високи разходи за амортизация и износване на собствения си автомобил. Класическият пример е при пътувания до близки и далечни дестинации извън страната или курсове из страната. При всяко положение има по-голям финансов смисъл да оставите личното си превозно средство у дома, защото, за да шофирате собствената си кола може и да не се налага да плащате допълнително, но в дългосрочен план това удря джоба, тъй като всеки допълнителен изминат километър причинява постепенното изхабяване и обезценяване на возилото. С кола под наем плащате по-висока цена, но не е нужно да се притеснявате за високите дългосрочни разходи. Плюс това новите модели автомобили, които компаниите за автомобили под наем обикновено използват – предоставят впечатляващ пробег. Накратко – колкото по-дълго е пътуването, толкова повече смисъл от финансова гледна точка има да вземете кола под наем. Разбира се, винаги трябва да направите добре сметката предварително и да претеглите всички „за” и „против”, преди да изберете наема, тъй като всяка ситуация е различна.

·        В някои случаи просто не е възможно да използвате личния си автомобил. Прежалили сте парите за гориво и знаете, че ходенето до автомивката ще е неизбежно. Но има и ситуации, при които ходенето с вашата кола просто няма как да се случи. Особено ако планирате да прекарате няколко седмици, обикаляйки черни пътища в планината или трябва да превозите цялата рода с децата за онези заветни три седмици на морето, за които мечтаете колективно още от миналото лято. Или пък предстоящият тиймбилдинг и дори сватбените тържества с повечко от един рейс гости. В този случай може би е по-добре да резервирате три автобуса, но все пак изчакайте всички да потвърдят поканите.·        Най-прозаичната причина за дългосорчния наем понякога е и най-проста – просто не притежавате кола. Ако живеете в град/зона, която е предимно пешеходна или има добри възможности за използването на обществен или велосипеден транспорт, тогава вероятно автомобилът не е нещо, от което се нуждаете ежедневно. Въпреки това за вас е необходимо да имате достъп до автомобил за продължителен период от време. Дългите пътувания са най-често срещаните, но може би искате да използвате колата само за служебни цели. Отново на помощ идват компаниите за наем на автомобили, които могат да ви помогнат да договорите взаимно изгодни условия за дългосрочен наем на автомобил.