Зимни воаяжи за начинаещи и напреднали

Пътешествията през зимата не оставят равнодушни пристрастените към приключенията. Тези воаяжи вероятно имат колкото привърженици, толкова и противници. Но дори да се колебаете, не зачерквайте категорично пътуването през зимата, защото то може да ви разкрие студеното, бляскаво великолепие на шофирането в истинска зимна приказка или облак леден прах, или да ви изненада с изгодни цени и отстъпки извън сезона, стига да сте добре подготвени. За щастие, пътуването през зимата с кола под наем, личен автомобил или частен трансфер не трябва да е непременно при минусови температури и за всички, които бленуващи слънце и топлина – Европа има какво да предложи без риск от подхлъзване или изпързалване.

                Логиката повелява да се насочите към зимен воаяж в по-топъл регион. Но това не винаги е практично и със сигурност ще лиши пътуващите от ледената прелест на зимата. Добре е да запомните, че дори в някои по-туристически райони и по-малки градове на юг може да се окаже, че определени атракциони и дори ресторантите са затворени.

                Лазурният бряг за по-изнежените

                Ако (относително) по-топлото време и пейзажите с изглед към морето ви допадат, Южна Франция е добър, да не кажем – сигурен залог. Регионът, и не само Ривиерата или Лазурният бряг,  може да предложи много, въпреки че обикновено се смята за пролетна и лятна дестинация от повечето посетители. По-малките градове и села по този маршрут може да са притихнали, а заведенията в тях поне частично затворени извън сезона. Но ако изберете нощувки в по-големите градове, със сигурност ще има много за разглеждане, споделяне и вършене, както и храна и преживявания, които не е редно да пропускате. Подгответе са за дъжд, но и за студено зимно слънце, което радва в зимните дни.

                По хълмовете на Тоскана

Екскурзия из великолепните градове на Тоскана също е алтернатива, която няма ви разочарова.  Пътуването в областта, която неслучайно е най-популярната туристическа дестинация на Апенините, не само е перфектен вариант през лятото, но е чудесен избор и за посещение през зимата. От високо можете да се възхитите на облите хълмове, простиращи се докъдето ви стига погледа, както и на невероятната архитектура, която ще срещнете по пътя. Пътуването из провинцията е в гарантирано добрата компания на умерена доза агротуризъм, дълги, пищни обеди, разумно количество забележителности и заслужен аперитив за уютните вечери. Ползата от воаяжа в Тоскана през зимата е, че ще си спестите подивелите тълпи в пиковия сезон и задръстените от туристически автобуси пътища. Така ще може да й се насладите изцяло и да усетите, по тихите улици и площади, а шофирането и паркирането ще са почти изцяло лишени от стрес.

Трансилвания за откриватели

 Да заложите на сигурно – в случая – Италия е увлекателно, но да се впуснете в нещо ново със сигурност е по-вълнуващо. Пътуването до Трансилвания през зимата е относително изненадващо предложение, което обаче се оказва високо в списъка на най-добрите европейски приключения в студеното време. Макар и малко хора да възприемат Румъния като топ дестинация, когато става дума за зимни пътувания, северната ни съседка държи няколко коза, поради които става все по-популярна – и с право! През зимата при комшиите можете да се насладите на изумителните пейзажи, без да се изпържите под жаркото слънце. Съвсем спокойно можете да се насладите на температури до 10° C, които са идеални за откриване на богатата история, която много градове и традиционни села могат да предложат.

Кристално бяло снежно одеяло

Ако се колебаете дали е добре да посетите Кападокия през зимата – помислете пак. Или не, по-добре изобщо не му мислете. Този красив регион на Турция е прекрасен за посещение по всяко време на годината, а през зимата ще се насладите на намалени цени, по-малко тълпи и още по-вълшебни пейзажи. Сезонната особеност ограничава някои от дейностите през зимата, като например преходи в долината Ихлара. Но по-важно е да осъзнаете, че Кападокия е наистина целогодишна дестинация. Полетите с балони с горещ въздух не се влияят от годишните времена и са безценни за любителите на по-спокойните емоции. Скалните градове с бюджетни и луксозни хотели, магазините, ресторантите и заведенията няма да ви разочароват. И ако сте мислили, че този почти извънземен пейзаж вече е вълшебен, представете си го покрит с кристално бяло одеяло от сняг. Гледката може да ви спре дъха.

Германски шофьорски рай

Въпреки голямата вероятност от изпитания за шофирането през зимата, Германия без съмнение е една от най-добрите държави, когато става въпрос за поддържане на пътищата чисти и безопасни за каране през зимата. Двудневен воаяж по аутобаните от Кьолн до Берлин е най-доброто за тези, които искат да разгледат скритите достъпни дестинации с неподозиран чар на бундесрепубликата. Не само, че има много начини да пътувате – с кола, влак или трансфер, но зимата е идеалното време да посетите както Кьолн, така и Берлин. От посещение на традиционния коледен пазар пред прословутата катедрала в Кьолн, до посещение във „Фантазияленд” – немският еквивалент на „Дисниленд” – това със сигурност е дестинация за идеалното семейно пътешествие през зимата.