Как да подготвим колата за вятър, студ и дъжд…

Времето е все по-студено, вечерите – все по-тъмни. Есента най-накрая се настани адекватно на мястото си и е крайно време да се погрижите за автомобила си преди да ви изненада зимата.

Споделяме нашите съвети за безопасно шофиране през най-пъстрия сезон.

Добро почистване

Още усещате да скърца пясъка от плажа, не ви се занимава с досадните листа, които засипват колата? Отличен начин да започнете с подготовката е като направите основно почистване на автомобила си. Хващайте четката и не губете време. Измийте всички размазани насекоми от предното стъкло, защото колкото и невинни да изглеждат – тези петънца могат да попречат на видимостта на водача. Уверете се, че прозорците са чисти и от вътрешната страна и по тях няма напластен слой от мръсотия. Сезонът е чудесно време да почистите колата и отвътре, защото опитът сочи, че ще сте по-малко мотивирани да го направите, когато времето се обърне и температурите паднат под нулата.

Обърнете специално внимание на частите под капака, както и на зоната под предното стъкло, където се събират листата и водата. Влагата може да повреди електрониката на автомобила, а ремонтът може да излезе скъпо.

Пастиране и полиране

Преди да завали сняг и пътищата да бъдат обработени със сол или пясък, добре е да нанесете полираща паста, за да предпазите боята от всички стихии, които дебнат по есенните улици. Добре е да защитите автомобила си с подходящ препарат от агресивните химически вредители, за да не се матира лака.

Проверете светлините

През есента утрините и вечерите са по-тъмни, така че е много важно да имате добра видимост на пътя и другите шофьори да ви виждат добре. Трябва да направите пълна проверка на светлините и да огледате всяка крушка, ако е необходимо. Изникне ли проблем, заменете дефектните елементи възможно най-скоро. Ако е възможно, проверявайте светлините всяка седмица. Това е добър начин да избегнете изненади по време на шофиране. Дръжте няколко резервни крушки в колата за спешни случаи.

Нови чистачки

Проверете чистачките на предното и задното стъкло и ги сменете, ако е необходимо.
Те трябва да се заменят на всеки 6 месеца до една година. По-старите чистачки имат по-малък контакт с прозореца, скърцат и замазват стъклото, като реално намаляват видимостта. Уверете се, че сте тествали нагревателя на стъклото преди да дойдат по-ниските температури.
Уверете се, че резервоарът (казанчето) за течност за чистачки е винаги пълен с подходящата за сезона течност.

Сменете гумите

През есента е задължително да обърнете специално внимание на гумите на автомобила. Проверете дълбочината на протектора на гумите, като имате предвид, че износеният грайфер е един от основните врагове на безопасното шофиране при дъжд, сняг и лед. Проверете и налягането, за да сте сигурни, че ще имате не само добро сцепление по мократа настилка. Неправилното налягане не само увеличава разхода на автомобила, но също така може да унищожи гумата и да я износи по-бързо.

Внимание, спирачки

Знаете колко важни са добрите спирачки по всяко време на годината, но те са от съществено значение при по-ниските температури с потенциал за дъжд, сняг и лед. Ако е необходимо, накарайте специалистите по поддръжка на автомобили да сменят роторите и спирачните накладки, за да гарантира безопасността ви на пътя.

Масла, ремъци, филтри

Обслужването на автомобила включва смяната на филтри, масла, ремъци и други компоненти подложени на износване. Навременната им смяна се препоръчва от автопроизводителите. Уверете се, че необходимите експлоатационни течности са абсолютно чисти и нямат никакви замърсявания, за да не обричате колата си на кратък живот. Не забравяйте и антифризът. Уверете се, че използвате правилният тип антифриз. Въздушният филтър често е несправедливо пренебрегван. Филтърът на купето пък е добре да заменяте на всеки 15 000 км.

Проверете акумулатораУверете се, че капакът на акумулатора е сух и чист, клемите са добре свързани и няма признаци на корозия. Ако акумулатора е на повече от 4-5 години, помислете за смяна. Винаги тръгвайте на път с достатъчно гориво.