Кола под наем, оперативен лизинг и трансфер. Дали въобще да си купуваме автомобил?

Модерният човек има нужда от придвижване и ако иска да е независим, общественият превоз не е удачният избор. Следващият избор е покупката на автомобил, но това невинаги е най-подходящо и се стига до алтернативата да ползваш автомобил само когато ти е нужно.

Първият вариант е наемането на автомобил. Колата под наем е много популярно средство още от превръщането на автомобила в масов уред от Хенри Форд. Наем на автомобил може да ви е от нужда при много различни ситуации: наемате кола за пътуване, за да си вършите работа, или наемате бус, за да се събере с приятели в една машина и да е по забавно пътешествието. Друг огромен проблем е нуждата от автомобил за специфичен повод: кола под наем за бал, сватбена кола под наем, бус под наем или за повече пътници – автобус под наем. Някои персони с или без позиция в общество искат да се изтъкнат и използват луксозни коли под наем. Наем на луксозни автомобили под наем, спортните коли под наем и като цяло скъпи коли под наем е рядкост все още за България, но се среща. Висок клас коли под наем се ползват основно в София, а както цяло наем на автомобили е услуга, развита само в големите градове на страната.

Основно допълнение към колата под наем е шофьор под наем, като тук има две разновидности. Когато наемащият няма ясен план, обикновено наема кола с шофьор, която да е на разположение. Когато пътникът знае точно къде отива и няма нужда от изчакване, се използва услугата трансфер. Обикновено е трансфер с бус, защото бусовете под наем са удобно средство за частен транспорт, предлагат простор и комфорт при пътуване.

Дългосрочен наем на автомобил обикновено е приоритет на компании и се нарича оперативен лизинг на автомобил. Има голяма почва в развитите държави и все по-често се среща и в България. Към оперативен лизинг на кола се прибягва, когато колата е нужна на компанията за определен период и така се избягват трудностите по покупката, поддръжката и продажбата ѝ.