Коли под наем по време на епидемия

Общественият транспорт може да е перфектният проводник за разпространение на респираторни заболявания. Самолетите, влаковете и автобусите (както и гарите и летищата, през които всеки пътник преминава) в много отношения са идеална среда за предаване на зарази по въздушно-капков път. А откритите повърхности са гостоприемни към вируси и заразата може да оцелее върху тях изкихана, изкашляна или размазана в продължение на 24 часа.

Горещи точки

От десетилетия насам учените прогнозират опасността от пандемия, а кризата с  коронавируса (Covid-19) идва да докаже, че изчисленията им далеч не са само черногледа прогноза. В условията на пандемия транспортните центрове и особено метрото се смятат за „горещи точки” за заразяване, където скоростта на предаване на вируса и други остри респираторни инфекции е до шест пъти по-висока за хората, използващи системите за обществен транспорт.

Според медицински проучвания най-сериозно изложени на риск са пътуващите, които се придвижват дълго или използват натоварени междуселищни гари, спирки или станции, тъй като влизат в контакт с повече споделени повърхности и хора. Районите с по-малко метро станции и с маршрут покрай болнични заведения също така имат по-висока степен на инфекция, тъй като спирките по трасето им са много по-оживени.

Пътуването в извън пиковите часове е един от начините за намаляване на риска от заразяване. Но дори и тогава е възможно да поемете зарази по въздушно-капков път от различни видове повърхности, включително тръбни стълбове, дръжки, облегалки и седалки в чакалните или дори перилата на ескалатора.

Пазете се от летищата

Летищата и пристанищата са също изключително рискови места за заразяване, като зоните за проверка на сигурността са сред най-опасните. Според епидемиолози половината от пластмасовите ванички и колектори за багаж по лентите са преносители на поне едно респираторно заболяване като обикновена настинка или грип. Те много рядко биват мити и дезинфекцирани и събират постоянно боклуци, мъхове и остатъци от джобовете и вещите на хората и поради това съдържат повече микроби дори от летищните тоалетни.

Други опасни „развъдници” на зарази и вируси са машините за разплащане с чипове и пин кодове, така че след като ги ползвайте – винаги мийте или почистете основно ръцете си.

Как да намалим риска

За да намалите риска, не забравяйте да измиете ръцете си или да използвате дезинфектанти, когато и където е възможно. Навън не докосвайте лицето или очите си, дори нещо да ви дразни. Сменяйте редовно маската си, защото част от секретите от устата и носа привличат допълнително бактерии. Избягвайте тълпите и стойте на разстояние от околните. Когато е възможно, отваряйте прозорците, за да проветрите. Пийте топли течности, не оставяйте гърлото и устата си сухи. Излагайте се на слънце, дори да е само на балкона.

Ако имате възможност, използвайте индивидуални методи за придвижване. Автомобилът остава най-удобният и предпочитан начин за транспорт. И колкото по-дълго сте на път, толкова по-вероятно е да имате нужда от дългосрочен наем на кола. Помислете как може да сте полезни на местния бизнес. Опцията за наемане на автомобил винаги е налице, особено, когато искате да излезете от града, за да страните от тълпите бързо или да организирате малко бягство сред природата, за да оползотворите хубавото време с децата в принудителна ваканция.

„Карантина в коли под наем”

В тези периоди проверете графика на работа на компаниите за наемане на автомобили, защото може да се окаже, че има повече резервации от нормалното. Мнозина се спират на варианта да използват коли под наем от проверени и сигурни фирми, спазващи предписанията за хигиена и безопасност. Някои клиенти наричат практиката „Карантина в кола под наем”, която вече дори вдъхнови музиканти и творци да изливат душата си. Възможността за подобна изолация на четири колела е добра, защото не се налага клиентите да шофират, почистват и дезинфектират своя собствен автомобил, което може да доведе до нови и допълнителни нежелателни взаимодействия с хора и нечисти повърхности. Освен това подобни кризисни моменти предполагат наем на достъпни и разумни цени, които при всяко положение са както в полза на клиента, така и на компаниите в автомобилния сектор, които вече изпитват тежестта от свитото потребление и ограниченията за пътуване.