Кратка история на колите под наем.

К

Наемането на автомобили може и да не е търговска дейност стара колкото света, но със сигурност е по-дълголетно от легендарната история на Рокфелер за ябълката и хронологично може да мине за относителен набор на теорията на Дейвид Рикардо за разпределението на доходите. При всяко положение отдаването и вземането на коли под наем има зад гърба си над вековна история, което само по себе си е движеща сила за обществено развитие, достойна за уважение.

В началото бяха карети и впрягове

Логично е, че появата му съвпада с изобретяването на автомобилите и въвеждането им за масово ползване, макар че исторически погледнато карети и впрягове се наемат още в Древна Гърция. В този преломен момент от XX-ия век на човешката история предприемачи с остър нюх долавят нарастващото търсене и решават да преминат на следващото ниво на рентабилност, ефективност и механизация. Като едно от най-ранните свидетелства за отдаване на кола под наем се сочи дейността на магазин за велосипеди в американския град Минеаполис в щата Минесота. През 1904 г. собственикът на дюкяна рискува и започва да предлага коли под наем. Няколко години по-късно през 1912 г на търговския небосклон изгрява звездата на немска компания, която стартира с цели…три коли под наем, но бързо разширява дейността си.

За десет цента на миля

Горе-долу в същия период (1915 г.) в Омаха, щата Небраска Джо Сондърс осъзнава, че никой в родния му град, щат и околия не предлага автомобили под наем и затова наема германския търговец Франк Арндт, за да поправи тази бизнес несправедливост. Действат с колата на немеца и след две години вече предлагат десетки, а след това и над сто такива автомобила за повече от 10 цента на миля. Сондърс въвлича цялото си семейство в търговията и компанията им отваря клонове в над 85 американски града. В средата на същия този XX-и век (1955 г.) бизнесът му е купен от една от най-големите в света компании за автомобили под наем в наши дни.

Конкуренцията не спи

Един от ранните конкуренти на Сондърс е някой си Уолтър Л. Джейкъбс, който усеща, че има хляб в тази работа и открива през 1918 г. компания за коли под наем в Чикаго с 12 автомобила в автопарка си. Въпросният предприемач се справя добре с делата си, след като през 1923 г. фирмата ми е купена от Джон Херц – основоположник на една от най-могъщите корпорации в бранша днес. Джейкъбс остава да работи като главен изпълнителен директор за новия си началник и в едно свое паметно интервю признава, че по онова време хората са избирали най-често да си наемат кола, защото удоволствието да притежават такава е било твърде скъпо. Освен това навремето много рядко е можело да се похвалят с това, което днес се нарича „бизнес клиенти”.

Стария континент също не остава равнодушен към изострянето на апетита за нови преживявания на четири колела. Във Великобритания първенецът е от 1920 г., която бива придобита от френския Европейски гигант в бранша ( основан 1949 г.) през 1981 г. След края на Втората световна война все повече хора желаят да пътуват и откривателстват и това води до основаването на някои от международните компании известни и днес.

Днес не е като преди

С разширяването на автобизнеса и избуяването на компаниите се развиват и връзките между индустриите. Железопътните компании работят в тясно сътрудничество с автомобилните фирми за отдаване под наем и им отделят специални пространства на жп гарите.

С нарастването на възможностите за пътуване и намаляването на разходите все повече от компаниите за автомобили под наем стават международни. Много хора от двете страни на океана вече са собственици на коли, но мнозина все пак предпочитат да наемат автомобили. Все повече клиенти дори дръзват да наемат коли с месеци.

В наши дни автопаркът на компаниите отдавна надхвърля скромния брой коли от един-единствен модел, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка.За сериозните играчи в бранша е въпрос на чест и авторитет е да предлагат не само различни марки автомобили, микробуси, камиони, автобуси и др., а и качествени услуги на достъпни цени. Защото в глобалното село хората пътуват по-често от всякога и много добре знаят какво търсят – чисти, удобни, добре поддържани автомобили и професионално отношение. Затова заложете на услуга, съобразена с изискванията и бюджета си и оставете на проверените професионалисти да си свършат работата. Тази стратегия на драго сърце би одобрил и самият Дейвид Рикардо.