Безопасност: триточков предпазен колан

Oбичаме да ни е комфортно, обичаме удобствата, обичаме модерните технологии, които улесняват и подобряват живота ни. Всичко това ни дава основна насока и при избора ни на автомобил. За съжаление много малко от нас се замислят за безопасността като основен фактор, когато дойде време за това решение.

Говорейки си за безопасност, нека ви разкажем за Нилс Бохлин. Това е човекът, създал триточковия колан през 1959 г., работейки за Волво. Оттогава до днес със сигурност е спасил безброй човешки животи. Десетилетия след това, в динамичния и непрестанно бързащ свят, в който всеки ден ставаме свидетели на научни открития и иновации, простичкото откритие остава флагманът на устройствата, спасяващи човешки живот. Интересното е, че триточковият предпазен колан е приет със скептицизъм и недоверие, но само 12 месеца след инвентирането му в серийно производство на всички вече е било ясно, че  качествата му са неоспорими. По-малко от десет години след въвеждането, му Волво успяват да убедят автомобилната общественост, че и коланите на задните седалки са безусловно необходими и спасяват не по-малко хора от фатален край.

През 70-те години идва и официализирането на нуждата от колани. Австралийският щат Виктория въвежда закон, задължаващ поставянето на предни и задни колани, като глобите за неизпълнение били жестоки.  Само за година фаталните случаи при катастрофи намалели с 20% и така малко по малко, бавно и неизбежно, заради нарастващия брой инциденти и увеличаващия се брой автомобили, всички страни започнали да приемат закони за ползването на колани.

Не след дълго идва и истинското признание за Бохлин. Немският патентен регистър признава триточковия колан за едно от осемте най-важни открития на човечеството.

Въпреки славата и неоспоримите му ползи до ден днешен има шофьори и пасажери, които не поставят своите колани, уповаващи се на недоказани твърдения за вредност или просто от мързел. Ето някои от най-разпространените митове за предпазния колан и фактите, които ги опровергават:

Мит 1: Ако колата ви има въздушни възглавници, нямате нужда от предпазен колан, защото те ще ви предпазят от преминаване през предното стъкло.

Факт: Въздушната възглавница може да спаси живота ви при лека автомобилна катастрофа. Но какво ще се случи, ако попаднете в тежък инцидент и автомобилът ви се търкаля? Въздушните възглавници ще ви предпазят да не изхвърчите през предното стъкло, но това не означава, че няма да бъдете изхвърлени през страничния или задния прозорец.

Освен това трябва да имате предвид, че при разгръщането си, възглавницата се изстрелва към пътника със скорост до 300 км/ч. Предпазният колан ще държи тялото ви в правилно положение и така може да избегнете плъзване под еърбега или изхвърляне от колата.

Мит 2: Предпазните колани могат да причинят сериозни наранявания.

Факт: Предпазните колани и въздушните възглавници могат да причинят нараняване по време на инцидент, но това се случва най-често, ако коланът ви не е регулиран правилно и при возене на деца на предната седалка. Все пак, с доказаната си ефективност, предпазният колан намалява вероятността от фатално нараняване с до 50% и е най-доброто средство за защита от агресивни и разсеяни шофьори.

Мит 3: Предпазни колани са необходими само, ако пътуваме с висока скорост.

Факт: При челен сблъсък, настъпил при скорост от 50 км/ч, човек, който не е обезопасен, продължава да се движи напред и ще удари предното стъкло със същата скорост. Тази сила на удара се равнява на падане от третия етаж и води до фатален изход в 9 от 10 случая. Освен това трябва да вземете предвид и фактът, че е възможно вие да се движите с ниска скорост, но можете да бъдете въвлечени в катастрофа с участници, които не са толкова дисциплинирани или вероятно си представят, че участват в рали надпревара.

Мит 4: Отивам само до супермаркета, до работа или училището на детето и колан няма да ми трябва.

Факт: Статистиките на застрахователните организации показват, че 70% от автомобилните катастрофи се случват на разстояние до 25 км от дома. Не рискувайте вашия или живота на пътниците ви. Слагайте си колан всеки път, когато се качите в колата.

Мит 5: Коланът може да ви хване в капан, ако при инцидент автомобилът избухне в пламъци или започне да потъва в дълбока вода.

Факт: Най-важно за вашето оцеляване в ситуация, която включва пламъци и потъване на превозното средство, е да сте в съзнание. Коланът ще ви предпази от сериозно нараняване, което може да доведе до изпадане в безсъзнание или фатални наранявания, така че вие ще сте в състояние за спешна реакция.

Виждате, че фактите са ясни. Катастрофа без колан с 50 км/ч се равнява на падане от третия етаж. Шансът да оцелееш след катастрофа при използване на колан е с 50% по-висок. Вероятността да излезеш невредим е огромна. Статистиката показва стотици милиони спасени от коланите и обратно – тежки и фатални травми дори при леки и безобидни удари, когато не сме поставили колан.

Всички автопроизводители инвестират в създаването на системи за сигурност, но въпреки всички усилия, кралят на безопасността в автомобилите е триточковият предпазен колан.