Проучване: Балканска Oбиколка

Свободата на днешния свят дава възможност за огромен брой дестинации за посещаване, като в това кратко проучване ще разгледаме най-близките международни цели, тоест ще пътуваме на Балканите.

За съжаление, до скоро Полуостровът не беше особено сполучлив за туризъм, а с оглед на няколкото войни – дори и опасен. Районът с най-древната демокрация беше съсипан от вражди. В днешно време обаче в повечето съседни държави може да се отиде само с лична карта, а за Турция ти трябва паспорт, но това е единственото препятствие.

Тук ще ви подготвим за пътуването в околните ни страни, от какво да се пазите, за какво да внимавате и как ще е най-евтино.

Защо Балканите?

Идеята за Балканска обиколка ни привлича особено много, тъй като само някой части от региона са засегнати от масов туризъм и съществено се различава от утъпканите европейски туристически маршрути. Цените са ниски, местните жители обикновено са сърдечни и гостоприемни, храната е вкусна, а спиращи дъха гледки и красиви пейзажи ви очакват навсякъде.

Най-доброто време за пътуване на Балканите в повечето случаи е пролетният и летният сезон – особено, ако искате да поплувате във водите на Черно, Егейско, Йонийско или Адриатическо море. Градските почивки са опция през цялата година: столиците са чудесни места във всички Балкански страни.

С какво да пътувате?

Логично най-добре ще пътувате с кола. Ако вашата е стара, вземете под наем, за да не си навлечете куп неприятности при евентуална авария. Не забравяйте зелената карта, може да не ви я търсят по границите, но в случай на ПТП е задължителна и няма шанс да минете без нея. Времето за пътуване в рамките на отделните държави понякога е доста дълго, тъй като инфраструктурата не е най-добрата, също така трябва да планирате известно време за чакане на граничните пунктове, особено, ако става въпрос за ваканционния сезон.

Пътуването с влак на Балканите е ограничено и бавно. Макар влаковете да се използват често в Румъния, Сърбия и Македония, автобусът е най-често използваното транспортно средство, ако искате да отидете от една страна в друга. Така че, ако нямате  автомобил на разположение, по-добре се научете да обичате автобусите. Имайте предвид, че онлайн не винаги е налична цялата информация за автобусните връзки. И все пак почти всеки град има автогара, а ако нещо е описано на карта, значи вероятно има автобусен маршрут, който ще ви отведе там.

Нека обобщим избора на превозно средство: колата е номер едно, защото на Балканите самолетите са скъпи, влаковете и автобусите са бавни и негостоприемни.

Къде да отидете?

Следващата стъпка е да изберете място. Препоръчваме ви да е някъде, където някой ваш познат с адекватно мнение е ходил. Защото на Балканите гаранцията, че това, което виждате по интернет, е истина, не е много голяма. Подгответе се с карта освен с навигация, защото понякога и това не е много достоверно по нашите географски ширини.

Ето някой отправни точки от нас:

Хърватия има дълги красиви брегове, но остава най-голямата туристическа и скъпа страна в региона.

Черна гора предлага същите качествени плажове и крайбрежия около прекрасните стари градове като Будва и Котор, но на по-достъпни цени.

Румъния е известна с мистериозните замъци и свързаните с тях легенди (например замъка Дракула и замъка Пелеш).

Босна и Херцеговина предлага чисти природни пейзажи с ослепителни водопади (Кравица и Яйце), реки (Босна и Неретва) и езера (Прокошко и Борачко).

Албания – дива, красива и все още не напълно разкрита. Ако търсите място, което наистина е извън утъпкания път, тогава Албания е вашият избор. Храната е страхотна, цените са супер ниски и столицата е известна с оживения си нощен живот.

На където и да тръгнете, вземете и комплект топли дрехи, защото климатът е доста променлив и в нашите съседки и неприятни изненади не са изключени.

Валута

Почти всяка страна в региона използва собствена валута, но факт е, че можете да използвате евро на много места. Винаги носете пари в брой със себе си, защото не винаги може да разчитате на банковите си карти. Предварително обърнете пари в местна валута, за да не ви изиграят с курса.

Подготовката трябва да е много добра и не пропускайте нищо, защото няма значение, че сте близо до дома – можете да срещнете големи премеждия, от една страна, заради недоразвития инфраструктурно регион, от друга страна, заради благия съседски характер, с който се славим всички балканци.

Дотук звучи много страшно, но искаш ли мир, готви се за война, казва древна поговорка. След добрата подготовка следва нещо вълшебно… Обикаляйки, осъзнавате, че ние сме древни народи и люлката на човешката цивилизация е всичко наоколо. Спиращи дъха красоти, планини, равнини, морета, езера. Ние, балканците, си имаме всичко и ако имаме малко повече хладен разум, а не горещи страсти, можем да постигнем благоденствието, за което се борим всички, уж толкова различни, но еднакви до мозъка на костите си.

Насладете се без предразсъдъци на съседните ни държави, усетете вкуса им, разберете порядките и не ги съдете. Не забравяйте, ние сме едно и също и само опитите ни насила да се разграничим едни от други ни държат на опашката на развитото общество.

Вдишайте Балканите, а те ще Ви дадат мистичната си безгранична енергия, с която да презаредите батериите.