Дизелов или бензинов двигател: кой да изберем?

Започваме дискусия по една от най-старите теми в автомобилни свят. Още от създаването на двигателя с вътрешно горене и поставянето му в самоходен автомобил започва терзанието между двете горива. До преди около 25 години въпросът не беше чак толкова труден, защото дотогава дизелът беше приоритет на товарните автомобили, а при леките коли се използваше само от гонещите свръх икономия. За съжаление обаче имаше тежки недостатъци в динамичните характеристики и масата избираше бензинови мотори.

Преди около 25 години започна вълната на поставяне на турбо на дизеловия мотор и драматично, особено на Стария континент, нещата се преобърнаха. Голямата икономичност (на практика донякъде до 50% при една и съща кола, но с дизел) доведе до истерията на пазара и буквално преобръщането му до над 60% дял на дизеловите автомобили при леките коли.

Бъдещето е сиво, дори черно, обаче и то надвисна със страшна сила над дизеловите агрегати. Въпреки че производителите ги оставиха в играта прекалено дълго, имайки предвид замърсяващия им характер, от 2020 г. в Германия официално забраняват влизането в градовете на леки коли, оборудвани с такива двигатели. Това което можем да очакваме е големият брат да повлече и целия Европейски съюз, което значи, че до десетилетие производството на дизелови коли ще бъде преустановено.

Знаем, че в производството на съвременните автомобили се залага и на други видове задвижващи мощности: електрически, хибридни и т.н.Следователно въпросът „дизелов или бензинов двигател?“ все още е актуален.

Трябва да знаете, че основната разлика между двете инсталации е как се възпламенява въздушно-горивната смес. Този процес е генерален при определянето на всички положителни и отрицателни страни на двете задвижващи системи.

Ако сравните показателите на дизеловите и бензиновите двигатели по отношение на икономията на гориво, то тогава дизеловите ще бъдат за предпочитане. Работата е в това, че през повечето време автомобилът се експлоатира в условия, при които горивната смес не влиза в употреба (задръствания, работа при ниска скорост или на празен ход и т.н.).

През този период бензиновият двигател използва въздушно-горивна смес от същия състав, което води до преразход. Докато дизеловото устройство постоянно изразходва същото количество въздух и увеличава количеството гориво, само когато това необходимо (например при увеличаване на скоростта).

За нормална работа на бензиновия двигател съотношението на горивото към въздуха трябва да бъде от 1 до 0,8–1,2. В дизеловия двигател работната смес гори по-ефективно, така че този показател ще е с число от 1 до 15-20. Икономиите са значителни и затова ефективността на дизеловия агрегат е с 10-15% по-висока.

Но да минем към практическия спор към днешна дата. Разбрахме, че дизелът харчи по-малко. Да, това е така, но първоначалната цена на колата е по-висока, а и обслужванията са по-скъпи. Ако заложите на еднакви екстри и в двете купета, то дизелът ще Ви струва с няколко хилядарки повече. Дизеловите компоненти с високо налягане като горивните помпи и системите за инжектиране към общата шина са много по-скъпи за проектиране от по-опростените бензинови еквиваленти и това е включено в покупната цена.

Дизеловият автомобил е по-чуплив, заради многото си допълнителни компоненти, а и заради страшната му зависимост от качеството на горивото.

Общо казано, дизелът е по-добре от бензина – да, ама не.
Бензинът има по-ниски експлотационни разходи, по-екологичен е, има по-малък шанс да останете без кола, особено в студеното време. Има по-добри динамични характеристики, въпреки че масово хората остават със заблуждението, че дизълът е по-бърз. Всичко е заради по-концентрираната мощност в малък диапазон обороти заради турбото.

Освен това трябва да отбележим, че бензиновият двигател загрява по-бързо, което означава, че при къси градски разстояния и отрицателна температура на въздуха, няма опасност да пътувате на студено, тъй като за по-кратко време парното ще вдигне нужната температура.

Дизеловият двигател е по-шумен в сравнение с бензиновия двигател и създава повече вибрации. Това се дължи на изгарянето на горивото под високо налягане.

Можем да заключим, че дизелът се чувства по-добър от икономия и вървене, но това е само чувство. В действителност е по-скъп и по-бавен, а заради всичките му екологични глезотии е и много ненадежден. Не на последно място – трябва да помислим и за природатата – защото без нея няма как да си говорим за устойчив туризъм.