В търсене на празнична почивка

Отново настъпва онзи дългоочакван сезон, времето, в което всеки тайно и все по-явно си мечтае за коледната магия, за перфектната почивка и малко бягство от рутината сред комфорт и близост. Независимо дали търсите най-добрите празнични базари в Европа, ризото с борови иглички, зимна пързалка като от пощенска картичка, или искате да смените сивото небе за по-слънчеви ширини и спа терапии за разкош, нашите предложения ви предизвикват да прекарате незабравима ваканция. Преди всичко планирайте разумно, помислете за вземане на автомобил под наем или опцията частен трансфер и използвайте намаления, изгодни цени и добри оферти, за да се насладите на безпроблемно и приятно изживяване през празничния сезон.

Базари и панаири

Празничният сезон е времето, когато всичко е на тезгяха, а всеки – на мегдана. Не само, защото сезонът предполага харчене до почти пълно разорение, а и защото пиенето на греяно вино, разходката по искрящи площади и угаждането със сезонни благини е върховното коледно изживяване. Преди да предприемете пътуване до някоя коледна дестинация, помислете кое е водещо за вас – цена, локация, лукс, местна специфика. Коледните пазари в цяла Европа от край до край са атракция и неизменна традиция, част от зимната приказка, но дали покриват очакванията ви за нови пейзажи, нова среда или срещи с нови хора. Или по-скоро се асоциират с навалица, бутаница и мръзнене в студа. И ако все пак коледните пазари са вашият тип забавление – заложете на класиката – Германия (Кьолн, Мюнхен) и Австрия (Виена) и няма да се разочаровате.

Без официални мероприятия

Ако искате нещо истински нетрадиционно и абсолютно незабравимо, може да изберете да празнувате на място, където новогодишната нощ не се подготвя от местните власти и няма градски събития, а множество частни партита и безчет по-задушевни събирания. Новогодишната нощ в Рейкявик е изключително необичайно изживяване, особено предвид факта, че в града няма „официални” фойерверки. Специалната атмосфера създават около 200 000 души (приблизително цялото населението на исландската столица), които осигуряват около 500 тона зари, пиратки и ракети всяка година. Ако не ви е удобно да се присъедините към някоя местна компания – не тъжете. След полунощ нощните клубове и заведения остават отворени, а празненствата продължават гарантирано до сутринта.

Гарантирано бяла Коледа

Нещо още по-щуро и ледено от Рейкявик е Коледа в Антарктида. Възползвайте се от 24-те часа дневна светлина и наблюдавайте скитащите албатроси над най-широкия проток на Земята – Дрейк. Вижте колониите пингвини на вулканичните Южни Шетландски островите и запечатайте завинаги в съзнанието си или на лента ледените гледки от пристанището Неко. Пътувайте между ледени късове и брегове, „украсени”с полузаспали леопардови тюлени и се отбийте до сушата за поход в ледената пустош или каяк край Белия континент. Не забравяйте да се върнете на кораба, където да се възползвате от полезните съвети за снимки от местни експерти и топла напитка. И предвидете поне 11 дни за експедицията. И прилично голяма сума за преживяването.

Два пъти Нова година

Магията на полярната зима в Скандинавия предлага и едно от най-феноменалните природни явления – Северното сияние. Разбира се, в Лапландия можете да си уредите индивидуална или семейна среща с Дядо Коледа и целия му антураж от елени. Плюс всички пристигнали за панаира туристи. Фермите за рогатите четириноги ще ви очароват и с това, че предлагат впрягове за чужденци през ледената тундра. Ако елените не ви привличат, опитайте да се носите с кучешки впряг през девствената гора или ловувайте през полярната нощ. Възползвайте се максимално и от трансграничните часови разлики на Северна Скандинавия. Отбележете празника във Финландия, преди да преминете в Норвегия – която е с един час назад от своята съседка – и така да отпразнувате два пъти Новата година.