Как да дезинфекцираме колата (и себе си), без да навредим

Докато глобалната пандемия затваря принудително институции и бизнеси, хората „арестувани” по домовете си търсят начини да оползотворят времето и да почистят и дезинфекцират всичко, с което влизат в контакт. Измиването на ръцете и старателното почистване на повърхностите са два от най-благонадеждните начини за защита срещу разпространението на коронавируса. Но какво да правим с вътрешността на автомобила, който ни осигурява защитен транспорт във време на епидемия? Един от най-лесните начини за придвижване са колите под наем или трансферите.Бързият отговор е – нищо по-различно от това, което така или иначе трябва да правим, за да установим ред и чистота.

Сапунът, моят приятел

Ако вие или някой друг, който е бил в колата ви, проявява симптоми на вирусно заболяване, трябва да почистите добре често докосваните повърхности, включително волана, дръжките на вратите, скоростния лост, всички бутони или сензорни екрани за чистачки и мигачи, подлакътниците на пътниците и водача, дръжките за захващане и регулиране на седалките, копчетата за радиото и климатика.

Най-ефективното оръжие срещу Covid-19 си остава сапунът. За седалки и твърдата част на таблото, разбира се. Не е необходимо той да е антибактериален, за да ви помогне в борбата с невидимата заплаха. Почти всеки сапун за домашна употреба ще свърши работа, без да съсипе вътрешните повърхности, като много от почистващите препарати. Правилото за миене в продължение на поне 20 секунди е валидно и за колата, тъй като сапунът се нуждае от време, за да обгради и разгради врага…тоест вируса.

При почистване носете ръкавици за еднократна употреба. И не забравяйте да обърнете специално внимание на дръжките на вратите, волана, скоростния лост, катарамите на предпазните колани и други повърхности, с които най-често имате контакт. За кожените салони – след почистване и подсушаване – минете с балсам на маслена основа, за да избегнете напукване.

Колкото до приборите – някои автомобилни производители препоръчват да не използвате разтворители или продукти на базата на алкохол върху сензорните екрани. Можете да използвате кърпички без агресивни компоненти от време на време, но по-добрата стратегия е да поддържате чисти пръстите си, с които ще докосвате сензорния екран.

Салонът не е кухненски плот

За особено старателните чистофайници голяма част от домакинските препарати за почистване могат да играят ролята на оръжие по избор в борбата с вируса и коронните му номера. С малко, но важно уточнение – салонът на коли под наем или собствени не е толкова издръжлив за химикали като, да речем, кухненския плот или мивката в банята. Затова обърнете внимание на съставките, за да не съсипете салона на своя „дом на колела”. Алкохолните разтвори, които съдържат най-малко 70 процента алкохол, са ефективни. В по-голямата си част почти всяка вътрешна повърхност на превозно средство може да бъде почистена със спирт с помощта на мека кърпа и по-енергично изтъркване.

Каквото и да правите, не използвайте белина или водороден прекис (перхидрол) от вътрешната страна на колата. Макар да убиват коронавирусите по повърхностите, те вероятно ще вземат живота и хубостта на вътрешността на вашия автомобил. Същото важи и за поразяващия ефект на почистващите препарати на базата на амоняк върху сензорните екрани, които вредят на антирефлексните покритията. Повечето автомобилни кожи и имитации на кожи имат компонентни уретанови покрития за защита, което ги прави лесни за почистване с алкохол. Но с течение на времето и честата употреба кожата може да стане чувствителна и да си промени цвета.

За почистване на въздуха може да използвате спрейове в затворен и празен автомобил или да напръскате директно в изхода за въздух, докато сте включили системата за отопление, вентилация и климатизация на пълна мощност.

Слънцето е живот

Според медицински доклади някои вируси могат да живеят до 9 дни на твърда повърхност. Тази устойчивост обаче не впечатлява особено Слънцето, което е универсален боец срещу всички вируси. Слънчевата светлина или UV лъчението всъщност може да ги унищожи за минути при цялостно и пряко излагане на слънчева светлина. Не се притеснявайте, че повечето съвременни превозни средства имат някаква форма на UV защита в стъклото си. Дори и върху прозрачно стъкло, все още има UV лъчи, които проникват във вътрешността на вашия автомобил и ефективно изтребват нежеланите агресори. Предвид 14-дневния срок на препоръчителната карантина, след края на доброволната изолация ще сте спокойни, че когато излезете от дома си няма да е останал жив вирус в колата ви. Все пак не забравяйте да проветрите добре салона, преди да тръгнете на път.